Cu picioarele la control

Soluția completă pentru picioare sănătoase

Cu picioarele la control

“Vene paianjen”

V-ați gândit vreodată la asocierea dintre varice și vene păianjen? Probabil că nu, însă în limbă engleză, în literatură de specialitate se folosește termenul de “spider veins” și se referă la venele care apar de obicei în picioare și pot provoca dureri, umflături sau erupții cutanate. Varicele și venele spider sunt tratabile, dar până la tratament să facem un exercițiu de imaginație, apoi unul de anatomie.

Orice persoană care pune preț pe aspectul picioarelor, poate observa primele semne de afectare venoasă. Cum? În casă, într-o ținută lejera, afară în timpul sezonului cald, la piscină, în concediu, sau la dus- e imposibil să nu îți cadă privirea pe eventualele semne că ai putea suferi de boală venoasă. Dar înainte de a ajunge la diagnostic, fără sa fii în domeniul medical, poți să îți dai seama, estetic- când prin piele se întrevăd niște firicele albastre, roșii sau mov, cu aspect răsucit sau înfundat, ca ai vene spider. Cam așa arată venele păianjen, și sunt mai mici decât venele varicoase. Pot arata ca niște ramuri minuscule de copac, sau…ca un păienjeniș.

Lecția de anatomie. Ce factori măresc riscul de varice și vene spider?

La nivel mondial 10-33% din femeile adulte și 10-20% din bărbați au Boală Venoasă Cronică. În statele europene prevalență este chiar mai mare de 20 până la 50%, ultimele date ajungând chiar la procente de până la 85%. În România studii epidemiologice recente cu relevanță națională au arătat o prevalență a BVC de 32%.

Factori de risc:

Înaintarea în vârstă. Pe măsură ce imbătranim, deși varicele pot apărea la orice varstă, venele din organism își pierd din elasticitate și prezintă un risc mai mare de dilatare, circulația sângelui nu mai este la fel de bună și astfel se formează varicele.

Istoricul medical. Aproximativ jumătate dintre persoanele care au vene varicoase în familie dezvoltă în timpul vieții această afecțiune.

Modificări hormonale. Acestea apar în timpul pubertătii, sarcinii și menopauzei. Utilizarea pilulelor contraceptive și alte medicamente care conțin estrogen și progesteron pot, de asemenea, să contribuie la formarea de vene varicoase sau spider.

Sarcină. în timpul saricii, nivelul de progesteron crește, fapt ce duce la relaxarea vaselor de sânge și umflarea venelor (30% dintre femei vor face varice la prima sarcină, iar 55% după a două).

Obezitatea. Dacă sunteți supraponderal sau obez se exercită o presiune suplimentară asupra venelor. Acest lucru poate duce la vene varicoase.

Lipsa miscării. Statul în picioare pentru o lungă perioadă de timp poate forța venele să lucreze mai mult pentru a pompa sânge dinspre picioare spre inimă.

Expunerea solară. Acest lucru poate provoca vene spider pe obrajii sau nas.

 

Un răspuns

  1. […] venoasă asociată cu fumatul, apare adesea în formă finală, fizică, ca venă păianjen sau venă varicoasă. În timp ce venele păianjen și cele varicoase sunt inestetice și pot cauza […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.