Fumător cu boală venoasă?

Soluția completă pentru picioare sănătoase

Fumător cu boală venoasă?

 Efectele nocive ale fumatului

 Există literalmente zeci de motive pentru care o persoană ar trebui să stea departe de fumat. În timp ce majoritatea oamenilor sunt conștienți de efectele pe care tigările le au asupra plămanilor, inimii, sănătătii orale și a aspectului general, este puțin probabil că aceștia să fie conștienți de efectele pe care fumatul le poate avea și asupra venelor lor. Cu toate acestea, deoarece sănătatea venelor unei persoane influentează grav sănătatea sa generală, ar trebui să fim conștienți de amploarea acestui obicei care poate duce chiar la moarte.

 Degradarea venoasă asociată cu fumatul, apare adesea în formă finală, fizică, ca venă păianjen sau venă varicoasă. În timp ce venele păianjen și cele varicoase sunt inestetice și pot cauza complexe, adevăratele daune sunt potențialul pentru boala care amenintă viață și are loc în interior, unde oamenii nu văd, ci numai un specialist în urmă unei examinări.

 Una dintre cele mai grave complicații care apare din cauza bolii venoase este tromboza venoasă profundă, o afecțiune care se declanșează atunci când se formează cheaguri de sânge în interiorul unei venei profunde a corpului.

 Tromboza venoasă profundă (TVP), o afecțiune gravă în șine, poate duce la embolie pulmonară. Un embolism pulmonar apare atunci când un cheag de sânge provocat de TVP se rupe, călătoreste prin sânge și se blochează în plămani, blocând și împiedicând circulația sângelui și, în multe cazuri, duce la moarte. Deoarece fumătorii au cu 50% mai multe șanse de a dezvoltă TVP decât nefumătorii, este ușor să vedem corelația dintre cele două.

 Deci, exact cum afectează fumatul sistemul vascular al unei persoane? Substanțele chimice periculoase și toxinele adăugate și găsite în tigări dau naștere unui dezastru asupra sistemului circulator al organismului. Nicotina, probabil cea mai cunoscută substantă din produsele din tutun, determină arterele corpului să se îngusteze și să se intărească, accentuând riscul formării cheagurilor de sânge. Alte substanțe chimice găsite în tigări actionează îngroșând sângele și reducând fluxul de oxigen, încetinind în mare măsură fluxul sanguin în organism.

 Cea mai usoară soluție în prevenirea bolilor venoase asociate fumatului este aceea de a nu începe niciodată sau, pentru persoanele care fumează deja, să renunțe imediat la fumat. Deși daunele provocate de fumat nu sunt complet ireversibile, renunțarea la fumat poate reduce în mod semnificativ riscul bolilor venoase asociate, precum și reducerea riscurilor de cancer și de boli cardiace.

 

3 răspunsuri

  1. […] sa tot auzi asta, dar este esential in preventia Bolii Venoase Cronice. Fumatul creste presiunea sangelui, presiune care poate duce la aparitia venelor […]

  2. […] Cauze ale aparitiei bolii: – Factori genetici – Istoric de tromboze la nivelul venelor membrelor inferioare – Varsta inaintata – Sexul (femeile sunt mai afectate din cauza sarcinii, menopauzei) – Administrarea de anticonceptionale – Inaltimea (persoanele mai inalte sunt mai afectate) – Obezitatea – Sedentarismul (statul in picioare/pe scaun timp indelungat) – Fumatul […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.