Sărbătoarea de Sfântul Ion

Soluția completă pentru picioare sănătoase

Sărbătoarea de Sfântul Ion

 

Pe data de 7 ianuarie, românii sărbătoresc Sfântul Ioan Botezătorul. Aproximativ două milioane din populația României poartă numele de Ion sau derivate. Iar această celebrare a onomasticii înseamnă, de cele mai multe ori, o masă festivă. Tradițiile și obiceiurile acestei sărbători se mai practică într-o mică măsură, astăzi cei mai mulți români preferând o masă cu cei apropiați.

Sărbătorirea tradițională versus cea contemporană

Între tradițiile populare, se numără stropirea cu agheasmă pe față, în dimineața zilei de Sfântul Ion, cu scopul de a fi ferit de boli în decursul anului. De asemenea, ziua de Sfântul Ion era considerată şi „ziua furcii”, ziua în care femeile îşi reluau treburile zilnice. Se presupunea că după Sfântul Ion se botează gerul, adică începe să se încălzească vremea. Tot în tradiția populară, în ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, oamenii foloseau mâna pentru a rupe alimentele, evitând astfel cuțitul. Sferei interdicțiilor i se alătură și folosirea măturii, despre care se credea că care ar afecta liniștea morților.

Tradițiile se mai practică și astăzi, însă într-o mica măsură. În Câmpulung Muscel, femeile care poartă numele Sfântului Ion împart covrigi cu ou, un preparat specific acestei zone.  În Transilvania și Bucovina, sărbătoritul este responsabil de împodobirea unui brad chiar la poarta casei. Tot sărbătoritul este purtat cu alai prin sat, plimbare finalizată cu contextul râului, unde, prin gestul simbolic al stropirii cu apă, este botezat.

Indiferent dacă ești sărbătoritul sau participant la o onomastică, cel mai probabil vei avea o masă abundentă în grăsimi, ceea ce dăunează sănătății circulației sanguine. Hepathrombinum capsule ajută la restabilirea și menținerea tonusului vaselor de sânge, redându-le funcționalitatea și elasticitatea. Este sigur pentru utilizare îndelungată, de aceea este recomandat ca adjuvant în menținerea sănătății și rezistenței sistemului venos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.